Dimarts, 6 Decembre 2022

📞 96 581 03 74

El “Plátano” de Biar, candidat a ser Arbre de l’Any 2023

L’arbre del parc del “Plátano” de Biar és un dels nou candidats a Arbre d’Espanya 2023, que organitza l’ONG Boscos sense Fronteres. Després de presentar la seua candidatura i després de passar per una selecció prèvia davant un jurat, ara l’arbre de Biar s’enfronta a una votació popular per a aconseguir aquest guardó i optar així, a ser candidat a Arbre d’Europa 2023. L’exemplar és el plátano de major port de la Comunitat Valenciana, i un dels majors d’Espanya, comparable, per la seua grandària, diàmetre del tronc i antiguitat, amb els existents a Aranjuez.
Amb l’objectiu d’arribar a la fase europea, l’Ajuntament ha llançat una campanya convidant a votar en la pàgina web https://arbolybosquedelaño.es la candidatura de l’arbre del plàtan. L’acció és ambiciosa i pretén mobilitzar a la Comunitat Valenciana perquè prenga partit per aquest exemplar. En aquest sentit, l’alcaldessa de Biar assenyala que “és l’únic arbre de la Comunitat Valenciana opta a aquest nomenament i per això, encoratgem a tots els valencians a votar per ell”. La campanya promocional s’inicia amb un vídeo promocional, que conta la seua història i la seua vinculació amb la població.
L’Ajuntament de Biar va presentar la candidatura d’aquest plàtan situat al parc més emblemàtic de la població per ser un exemplar singular tant en les seues característiques com espècie com en la seua vinculació amb la història i les gents del municipi. L’alcaldessa de Biar, Magdalena Martínez, ha indicat “Biar compta en el seu terme municipal amb exemplars de gran port, d’avançada edat i de característiques singulars, però cap que estiga tan unit a població com el plátano”. “Ha vist jugar i conversar davall de les seues branques a desenes de generacions de *biarenses, és un emblema per al municipi i un atractiu turístic”.

Característiques i història
El plátano de Biar és un exemplar de l’espècie Platanus Orientalis, que té una altura de 26,24 metres, un perímetre de 6 Metres de perímetre de tronc, mesurat a una altura de 1,30 m de la base i més de 350 anys d’edat.
El 2 d’octubre de 1580, l’ajuntament acorda fer la encadufada (séquia), per a portar l’aigua a la vila. Es va construir la primera font abeurador de Biar.
Aquesta obra no va arribar a executar-se fins al 8 de juliol de 1618. Segons consta en el llibre racional d’aquesta data.
“Tots els abeuradors estaven dotats d’arbres, aportant unes bones ombres a les cavalleries i bestiars durant el seu proveïment. Per això, deduïm que possiblement era plantat aquest arbre juntament amb uns altres, els quals no han perdurat en el temps”, segons s’indica en el catàleg d’elements patrimonials de l’Ajuntament de Biar.
La primera documentació que fa referència al present arbre, considerant-ho com un element singular, data de 1824.

NOTÍCIES RELACIONADES

ÚLTIMES NOTÍCIES