Festes

Calendari anual de Festes a Biar

Sant Antoni i el Rei Paixaro, 17 de gener

La festa del Rei Paixaro se celebra durant el  cap de setmana més pròxim a  la festivitat de Sant Antoni (17 de gener).

Dia de Sant Vicent

El Dia de Sant Vicent, festiu local, és l’anunci que les festes de Moros i Cristians són a prop. Se celebra la Processó del *Combregars al matí  i, al migdia, els arcabuceros de totes les comparses ixen descarregant quilos de pólvora amb els seus arcabussos. Tanquen l’acte, les bandereres portant les seues banderes. A més, el cap de setmana anterior es dona el pregó de festes, el Concert de Música Festera, la presentació del cartell de Festes i la Festivitat de l’Anunciació.

Setmana Santa 

Biar celebra processons de Setmana Santa.  D’elles, destaca el Via crucis i la processó del Sant Enterrament, amb el Crist de la Sala, portat per un membre de la família Perpiñá, tradició que data del segle XV.

Moros i Cristians, del 9 al 13 de Maig

Les festes patronals de Biar se celebren del 9 al 13 de Maig i rememoren les lluites entre almohades i les tropes del Rei Jaume I el Conqueridor en 1245, que amb la conquesta de Biar per a la Corona d’Aragó, va marcar l’antiga frontera entre el Regne de Castella i el d’Aragó.

Els Moros i Cristians compten amb un programa carregat d’actes. Els més emblemàtics són, el 10 de maig,  L’Entrada i la “Baixada de la Verge”, portada a coll per *biarenses des del santuari, amb l’encesa de fogueres en les muntanyes que envolten la vila.  El dia 11 de maig se celebra el mesurament i posterior “*Ball dels *Espies”, que finalitza amb l’arribada al castell pujant a “La Mahoma”, al castell d’Ambaixades.

Sant Cristòfol, 10 de juliol

festiu local, Biar celebra festes en honor del patró de la vila, que també és el patró dels conductors. Per això, a més de fer-se la romeria fins al Santuari, a la baixada es beneeixen tots els vehicles. A la vesprada, es programen proves esportives i els balls populars.

Festes d’estiu

Al llarg de l’estiu, a Biar se celebren les festes dels sants als quals estan dedicades  les diferents ermites. Són unes celebracions tradicionals amb danses, proves esportives i convivència dels veïns en els paratges locals.

Festeta del Còlera, 13 de juliol

Les festes en honor de la *Mare de Déu de Gràcia del mes de juliol, són una mostra de gratitud del municipi per haver superat el còlera. La imatge de la Verge es baixa des del santuari a l’església parroquial en aquests dies. El dia 13 li la puja de nou, es fa una missa i, després, proves esportives i es finalitza el dia amb balls populars.

Festa dels Sants de la Pedra, 30 de juliol

El 30 de juliol se celebra la festa de Abdón i Senén. En el paratge dels Sants de la Pedra, on se situa la seua ermita s’organitzen actes tradicionals.  Programa:  9 del matí: Santa Missa en l’Ermita – A les 19’30 h., les tradicionals carreres, salt, barra i balls populars. – A les 22 h., Danses en la Plaça de les Olles.

Festa de Sant Roque, 16 d’agost

En la festivitat de Sant Roque, al matí se celebra la Santa Missa des de l’ermita cap al carrer. A la vesprada, el Cercaviles, a càrrec de la Unió Musical de Biar pels carrers del barri. A continuació es fan proves esportives i, per a finalitzar la festa, el ball dels Parrandes.

Festa de Sant Ramón, 30 d’agost

L’ermita de Sant Ramón i el Rosari està situada en la partida de la Venda es troba en la zona del tercer assentament de Jaume I. En la festivitat d’aquest sant, al matí se celebra la Santa Missa des de l’ermita cap al carrer. A la vesprada, s’organitzen proves esportives i, per a finalitzar la festa, el ball dels Parrandes.

Festeta de Setembre

Els primers dies, del 26 d’agost al 2 de setembre, s’oficien misses en honor a la patrona dels biarenses des del Santuari de la Mare de Déu.  El 2 de setembre té lloc una cercavila a les 22.00 hores al voltant de la vila, a càrrec de la Unió Musical de Biar. L’endemà, a les 08.00 hores, es baixa a la patrona des del santuari fins al Passeig del Plàtan, on es dispara una mascletà. La imatge es rep amb el Cant de Bienvenida en arribar a la Plaça del Rabal i amb himnes a la seua entrada al Temple Parroquial.

En la nit del 3 de setembre, la Mare de Déu processiona per l’itinerari de costum de la vila i el 4 de setembre, a les 08.00 hores del matí, es puja de tornada al santuari, amb els corresponents Canto de Comiat i mascletà. A la vesprada es tancarà la Festeta amb les tradicionals danses i carreres populars.

Festa de la Verge del Loreto, 8 de setembre

El 8 de setembre és costum celebrar una missa al matí i a la vesprada un cercaviles que dirigeix la Unió Musical de Biar pels carrers del barri. A continuació es realitzen proves esportives. La festa finalitza amb el ball de Els Parrandes.

El mateix 8 de setembre, Biar rep a la Mahoma, que les autoritats han recollit a Villena al matí.

Mig Any

El Mig Any se celebra el primer cap de setmana de novembre i marca que, tan sols resta, mig any perquè arriben els Moros i Cristians. Les comparses organitzen un sopar i posterior Entraeta així com cercaviles i activitats per als més xicotets.